جفت جنین:

جفت جنین عضوی است که در بارداری وجود می آید تا تمام مواد لازم بررای رشد جنین از طریق آن به جنین منتقل شود.در واقع مادر و جنین را به یکدیگر مرتبط می کند. جفت مواد مغذی و اکسیژن را بوسیله بند ناف به جنین منتقل می کند و مواد زائد را از جنین می گیرد و تصفیه می کند. جفت  عضوی پنکیکی شکل است در دیواره رحم تشکیل میشود و بعد از تولد از رحم خارج میشود.

وظیفه جفت:

  • رساندن مواد لازم جهت رشد جنین از جکله: ویتامین ها، گلوکز، آب
  • از بین بردن مواد زائد برای جنین
  • تولید هورمون هایی برای رشد و تکامل جنین
  • انتقال آنتی بادی از بدن مادر به جنین
  • ترشح هورمون HCG  که برای تنظیم سطح هورمون استروژن و پروژسترون است
  • ترشح هورمون HPL که میزان قند، پروتئین و چربی مادر را تنظیم می‌کند، تا همیشه برای جنین در دسترس باشد.
  • ترشح استروژن که در آماده سازی بدن مادر برای شیردهی به گسترش غدد پستانی کمک می کند و فعال سازی رشد رحمی را ممکن می سازد. همچنین برای پیشگیری از زایمان زودرس و هورمون پروژسترون تولید می کند.

نحوه و زمان تشکیل و عملکرد جفت:

بطور کلی جفت جنین از روز ششم بارداری ( پس از لقاح) تشکیل میشود و کم کم شروع به رشد میکند. لانه گزینی جفت اصولا تا روز 10 بارداری انجام میشود.(منظور از لانه گزینی متصل شدن سلولهای تشکیل دهنده جفت به دیواره رحم است).

جفت طی هفته‌های ۱۸ تا ۲۰ کاملاً شکل گرفته است اما در طول بارداری به رشد خود ادامه می‌دهد. هنگام زایمان، وزن آن حدود ۴۵۰ گرم است.

پیش از هفته بیستم بارداری،جفت کار اکثر اعضای بدن جنین که هنوز به اندازه کافی رشد نکرده‌اند را انجام می‌دهد. به ویژه در دوازده هفته اول بارداری که مواد شیمیایی آسیب‌رسان، ویروس‌ها و سموم می‌توانند روندِ رشد اعضای بدن جنین را با اختلال مواجه سازند.

عملکرد جفت از طریق پرزهای کوریونیک یا پرزهای جفتی که حاوی شبکه ای از رگ های خونی هستند انجام میشود. جفت از طریق این پرزها به بند ناف متصل میشود. پرزها در هفته ششم بارداری تشکیل شده‌اند و دردوازده هفتگی ،خون شما

فضاهای اطراف آنها را پر می‌کند. وقتی خون شما با پرزها تماس پیدا می‌کند، مواد مغذی از طریق دیواره‌ٔ پرزها با مواد زائد مبادله می‌شود.پرزها همچنین به عنوان یک فیلتر عمل می‌کنند و از رسیدن برخی ویروس‌ها و باکتری‌ها به جنین جلوگیری

می‌کنند، درحالی‌که به مولکول‌های هر چیزی که هضم می‌کنید و همچنین آنتی‌بادی‌ها و گازها اجازه‌ٔ عبور می‌دهند.

لازم به ذکراست که جفت علاوه بر مواد مغذی ، مواد مفید و مواد لازم جهت رشد و تکامل جنین، مواد مضر را نیز عبور میدهد. به همین دلیل است که در دوران بارداری، باید از مصرف الکل، سیگار، مواد مخدر، دارو بدون تجویز پزشک و غیره خودداری کرد.

سرنوشت جفت بعد از زایمان:

جفت جنین چند دقیقه پس از زایمان از دیواره رحم جدا میشود و از واژن دفع میگردد.این پروسه حدودا  ده دقیقه زمان میبرد و دردی شبیه درد قاعدگی دارد.

در صورتیکه زایمان شما سزارین باشد، پزشک جفت را از رحم خارج می کند.

آیا می توان قبل از بارداری برای سالم بودن جفت کاری کرد؟

بله. با انجام به موقع تمامی واکسن های لازم قبل از بارداری، میتوان به سلامت جفت کمک شایان توجهی کرد. زیرا عدم واکسیناسیون به موقع ممکن است منجر به بیماری مادر در دوران بارداری شود که این موضوع میتواند نقص های مادرزادی جدی ای را در جنین ایجاد کند.

اقدامات لازم برای سلامت جفت در طول بارداری:

  • واکسیناسیون های لازم در دوران بارداری را طبق دستور پزشک انجام دهید.
  • معاینات بارداری را به موقع انجام دهید.
  • فشارخون خود را کنترل کنید.
  • از مصرف سیگار و الکل و مواد مخدر خودداری کنید.
  • بدون تجویز پزشک دارو مصرف نکنید.
  • تا جایی که میتوانید از زایمان سزارین خودداری کنید.(زیرا خطر عوارضی مانند جفت سرراهی و  چسبندگی جفت را تشدید می کند.)

 

محتواسازی:آژانس تبلیغاتی ویکی لوکس

 

 

 


پاسخ دادن

آدرس ایمیل شما منتشر نمی شود. فیلدهای ضروری نشانه گذاری شده اند *


طراحی و پشتیبانی توسط ویکی لوکس